Wet- en regelgeving; nieuw dit jaar!

Ook dit jaar zijn er weer de nodige wijzigingen doorgevoerd in onze wet- en regelgeving. Hieronder staan zeven van deze maatregelen opgesomd.
 
1. Geen overdrachtsbelasting voor starters
Vanaf begin dit jaar hoeven starters (jonger dan 35 jaar) geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij een huis onder de 4 ton. Deze bedroeg 2 procent van de aankoopprijs. Zo wordt het starters iets makkelijker gemaakt op de woningmarkt.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/belastingwijzigingen-voor-ons-allemaal/overdrachtsbelasting
 
Voor beleggers wordt de overdrachtsbelasting juist verhoogd, van 2 naar 8 procent.
 
2. Huurverlaging voor lage inkomens
Huurders met een laag inkomen krijgen een verlaging van 40 euro per maand, gemiddeld. Ongeveer 260.000 mensen komen hiervoor in aanmerking.
 
3. Verhuur aan toeristen meer beperkt
Gemeenten hebben nu de mogelijkheid om registratieplicht in te voeren. Zo krijgen zij meer inzicht in het aantal woningen die verhuurd worden. Ook een maximum aan het aantal nachten en een vergunningsysteem mogen zij invoeren.
 
4. Uitstel van betalingen
Bedrijven die in de knel zijn gekomen door het coronavirus mogen uitstel aanvragen. Zo voorkomen zij hopelijk een faillissement.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/belastingmaatregelen
 
5. Vliegbelasting
We moeten eraan gaan geloven. Iedere passagier die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekt betaalt vliegbelasting vanaf 2021.
 
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/milieubelastingen/vliegbelasting