Wees voorbereid op een vervroegd pensioen

We moeten allemaal langer doorwerken, klopt. Maar u heeft zelf ook de mogelijkheid eerder te stoppen. Echter vergt dit wel een goede voorbereiding. Via onderstaand stappenplan ben jij goed voorbereid op u vervroegd pensioen en kunt u rustig gaan genieten.
 
1. U kan niet vroeg genoeg beginnen
Vaak begint het al vroeg met dromen over eerder stoppen met werken. We gaan een camper kopen en heel de wereld rond. Zeker leuk om over na te denken, maar vergeet niet dat daar ook het nodige voor geregeld moet worden.
 
Begin op tijd met het opbouwen van extra vermogen om zo een extra centje bij te verdienen naast uw baan. Hoe eerder u begint, hoe meer u heeft aan het rendement-op-rendement effect.
 
Let op! Houd altijd rekening met financiële tegenvallers, niets is gegarandeerd.
 
2. Berekenen, berekenen, berekenen
U wilt eerder met pensioen, maar wat is eerder? Voordat u besluit te stoppen moet u een aantal zaken in kaart gebracht hebben.
 
Wanneer stop u? Hoeveel jaar is dat eerder dan de pensioendatum? Hoeveel geld heeft u maandelijks nodig? Hoeveel geld heeft u dan nodig om de tussentijd te overbruggen? Welke verzekeringen moet ik afsluiten?
 
Al deze vragen zijn van cruciaal belang voor een rustige periode. Beschrijf deze zaken als een doel en bekijk of deze haalbaar zijn.
 
3. Blijf aanpassen tot het laatste moment
Helaas hebben we niet alles in de hand. Na het maken van allerlei berekeningen kan het zijn dat u uw baan verliest, loonsverhoging krijgt, uw huis verkocht wordt en noem maar op. Hierdoor veranderen de berekeningen wellicht.
 
Zorg dat u deze aanpassingen blijft doorvoeren tot aan uw daadwerkelijke vervroegde pensioen. Zo voorkomt u dat u voor verassingen komt te staan.