Wanneer valt een auto onder privégebruik?

Als u als ondernemer een autoverzekering wilt afsluiten, hoeft dit niet altijd een zakelijke verzekering te zijn. Dit geldt echter (in de meeste gevallen) niet als u uw auto als zakelijke aankoop in uw administratie heeft verwerkt. Ook bij een leaseauto is de verzekering standaard inbegrepen. Hierin kunt u dan ook geen keuze maken.
 
Is een van bovenstaande niet het geval? Dan heeft u de keus: een privé of zakelijke autoverzekering. Beide verzekeringen hebben zo zijn/ haar voorbeelden:
 
Voordelen privé autoverzekering
Het voordeel bij deze verzekeing is met name de premie. Over het algemeen ligt de premie van een privé autoverzekering een flink stuk lager dan bij een zakelijke autoverzekering. Dit komt doordat privé gebruikers gemiddeld minder kilometers maken per jaar dan zakelijke gebruikers.
 
Voordelen zakelijke autoverzekering
Ondanks dat de premie een stuk hoger ligt, heeft een zakelijke autoverzekering ook voordelen. U kunt ervoor kiezen de BTW te verrekenen, waardoor u geen BTW hoeft te betalen over de maandelijkse premie. Het voordeel is hierin wel lager dan 21 procent, de premie is namelijk inclusief assurantiebelasting. Deze belasting kan niet verrekend worden. Ook schades krijgt u zonder bijtelling van BTW uitgekeerd.
 
Daarbij mag u bij een zakelijke auto bepaalde kosten van de winst aftrekken bij de belastingaangifte, zoals:
  • Verzekering;
  • Brandstof;
  • Afschrijving;
  • Motorrijtuigenbelasting;
  • Onderhoud en reparatie;
  • Parkeren, tol, veerboten, wasstraat.
 
De fiscale voordelen maken een zakelijke autoverzekering voor velen aantrekkelijk, toch moet u hier goed over nadenken. Dit hangt met name af van het gebruik en uw situatie. Komt u er zelf niet uit, bel dan 045-541 1744 en vraag onze adviseur om hulp.