Rookmelders per 1 juli verplicht

In nieuwbouwhuizen is er al een rookmelderverplichting sinds 2003. Per 1 juli 2022 moet er nu ook in elke bestaande woning op elke woonetage een rookmelder hangen. In dit artikel bespreken wij waar u rekening mee kunt houden bij het kiezen van de juiste rookmelder en alles wat daarbij komt kijken.

Tip 1: Welke rookmelder is goed?
Rookmelders met een tienjarige batterij zijn het meest betrouwbaar. Daarna moet u deze vervangen. Vervangen is nodig omdat de detectiecellen na 10 jaar niet goed genoeg meer werken.

Tip 2: Het plaatsen
Plaats de rookmelder altijd aan het plafond, minimaal 50 cm van de wand. Ook moet u rekening houden dat u afstand houdt van lampen. Deze trekken namelijk stof aan en kunnen ervoor zorgen dat de sensoren van de rookmelder minder goed werken. Vanaf 1 juli moet er op elke etage minimaal één rookmelder hangen. Wel wordt aangeraden er ook een te hangen op de slaapkamer en vluchtroutes.
 
Tip 3: Onderhoud
Het is heel erg belangrijk dat u elke maand uw rookmelder checkt. Dit is zo gepiept en voorkomt dat u ’s nachts wakker kunt schrikken van een vals alarm. Een vals alarm kan getriggerd worden doordat er vuil aan de binnen- en buitenkant van de rookmelder kan gaan zitten. Goed om dit dus regelmatig bij het checken schoon te maken.
 
Tip 4: Type rookmelders
Er zijn heel veel verschillende soorten rookmelders. Zo zijn er rookmelders die u met elkaar kunt koppelen, erg handig voor in een grote woning. Voor slechthorenden zijn er draadloze oplossingen zoals een trilplaat onder het kussen of felle lichtflitsen. Kies degene die voor u het beste past.
 
Zorg dat u per 1 juli op elke etage minimaal één rookmelder heeft. Als deze verplichting specifiek in de bijzondere voorwaarden van uw polis wordt benoemd, kan het ontbreken van rookmelders een negatieve invloed hebben op een schadevergoeding.