Ongelukjes in huis, wat is er dan verzekerd en wat niet?

U bent waarschijnlijk net als vele anderen de laatste tijd vaker thuis dan normaal. De kans op ongelukjes binnenshuis wordt daardoor natuurlijk groter. Uw werktelefoon verdwijnt in de vissenkom, de speelgoedauto van uw kind scheurt over de net gelegde houten vloer of er valt een kop koffie over uw werklaptop. U zult de eerste niet zijn die dit meemaakt. Maar onder welke verzekeringen vallen deze schades eigenlijk? Bent u hiervoor verzekerd of is het goed om eens te kijken wat u hier nog voor af moet sluiten? In dit artikel nemen we u mee door diverse mogelijkheden. Zo kan er af en toe een ongelukje gebeuren, we zijn maar mensen nietwaar?
 
Eigen spullen 
Werkt u thuis of heeft u een eigen zaak en gebruikt u daarvoor uw eigen apparaten? In dit geval bent u niet automatisch verzekerd en moet u dus voor ongelukjes thuis een verzekering afsluiten. Neem bijvoorbeeld een inboedelverzekering. Hiermee zijn vaak alle spullen in huis (die niet vastzitten) gedekt. Dit geldt niet alleen bij schade door brand of wateroverlast maar ook bij ongelukjes die u, uw partner of uw kind veroorzaakt.
 
Thuiswerken 
Wanneer u thuiswerkt is de kans groot dat u een laptop of telefoon van uw werkgever gebruikt. Wanneer hier een ongelukje mee gebeurt zoals die kop thee over uw zakelijke laptop, is uw werkgever hier gewoon goed voor verzekerd. Wanneer u dus schade hebt aan uw apparaten die van uw werkgever zijn, kunt u dit het beste melden bij uw werkgever. Uw werkgever kan dit dan voor u oplossen of helpt u bij het vinden van de juiste hulp.
 
Niet verzekerde apparaten 
Heeft u een inboedelverzekering en denkt u daarmee geheel gedekt te zijn? Dit is niet altijd het geval. Wanneer u gebruikmaakt van een tablet of mobiele telefoon, zijn deze niet automatisch meeverzekerd met de inboedelverzekering. Hiervoor zijn aanvullende verzekeringen. Zo heeft u de aanvullende verzekering voor smartphone en tablet. Hiermee zijn deze apparaten altijd verzekerd bij diefstal, verlies en schade. Dit geldt zowel binnen- als buitenshuis. Wel hangt het ervan af hoe oud uw apparaat is.
 
Schade bij het spelen 
Kinderen spelen erop los. We hoeven u niet te vertellen dat daar regelmatig iets mis kan gaan. Al deze schade wordt gedekt, als u een aanvullende verzekering heeft. Deze inboedelverzekering is voor alles wat los is zoals de bank, de televisie en de gordijnen. Daarnaast is er ook een verzekering voor alles wat vastzit. Dit is de opstalverzekering. Best handig voor als uw zoon of dochter met zijn of haar nieuwe raceauto over de net gelegde parketvloer scheurt.  

Schade die is ontstaan door een vriendje of vriendinnetje die is komen spelen kan gedekt worden onder de aansprakelijkheidsverzekering van zijn of haar ouders. En andersom geldt hetzelfde: wanneer uw kind iets kapotmaakt bij anderen thuis, valt dit geheel onder uw aansprakelijkheidsverzekering.