MKB’ers opgelet: 3 misverstanden over alternatieve financiering

Moet een ondernemingsfinanciering altijd via een bank gaan? Wanneer we spreken over een ondernemersfinanciering bestaan daarin een aantal hardnekkige misverstanden. De drie meest voorkomende 'mythes' hebben we voor jullie opgesomd:

1. Als mkb'er heb je keuze uit drie banken
Inderdaad, er zijn drie banken in Nederland dominant als het gaat om ondernemingsfinanciering. Het is dus echt niet zo dat je maar keuze hebt uit drie banken. Echter zijn er naast banken nog honderden alternatieven beschikbaar als het gaat om ondernemingsfinanciering. Denk aan crowdfunding, investeerders, etc.

2. Alternatieve financiering is voor ondernemers die geen bankfinanciering krijgen
Onzin! Non-bancaire geldverstrekkers verstrekken alleen krediet aan financierbare ondernemingen. Daarom is het juist een cadeau als je kan kiezen uit zo veel aanbieders.

Waarom zou je voor een bank gaan als het ook anders kan? Kies een financieringsmethode die past bij jou en jouw onderneming, niet bij de mening van een ander.

3. Non-bancaire financiering is duur
In feite worden hier appels met peren vergeleken. Vaak gaat het om hele andere afspraken en zekerheden.

Als je hier genoeg rekening mee houdt, zijn de verschillen helemaal niet zo groot. Bovendien wordt het bedrag van non-bancaire financiering niet verhoogd door aanvullende kosten en provisies. Mkb-ondernemingen betalen bij een bank rente voor een werkkapitaalkrediet. Daar bovenop komen nog provisies. Hierdoor is het betaalde tarief meer dan alleen de rentevergoeding.

Bij non-bancaire aanbieders wordt vaak alleen de afgesproken debetrente gerekend. Zij vragen daarbij meestal minder zekerheden. Daardoor houdt de onderneming  voor de toekomst meer financieringscapaciteit beschikbaar. Dit zorgt voor meer flexibiliteit en vrijheid.

Nogmaals, kijk goed naar wat bij jou, jouw onderneming, business, branche en imago past voordat je een keuze maakt!