Mag mijn zoon of dochter op mijn scooter/brommer rijden?

Een scooter moet verplicht WA-verzekerd zijn. Door deze verzekering verzekert u de schade die is aangericht bij de tegenpartij. Naast de WA-verzekering is er ook een WA-casco verzekering. Die verzekert ook tegen schade door diefstal, inbraak en natuurschade. Een all risk-verzekering vergoedt ook nog schade door eigen schuld. Hoe meer verzekerd, hoe hoger de premie; en hoe jonger je bent, hoe duurder het wordt.
 
Een bromfietsverzekering op naam van ouders klinkt in eerste instantie aantrekkelijk. Een scooterverzekering voor jongeren is duur, soms zelfs duurder dan de nieuwwaarde van de scooter. Daarom verzekeren veel ouders de scooter van hun zoon of dochter op hun eigen naam. Dat is echter niet slim: uw zoon of dochter is dan namelijk niet verzekerd.
 
Voor een scooter- en bromfietsverzekering is het van belang dat de juiste bestuurder aan de verzekeraar wordt opgegeven. De premie voor de scooterverzekering wordt namelijk bepaald op basis van de leeftijd van de jongste mogelijke bestuurder. Rijdt uw zoon of dochter regelmatige op de brommer of scooter op uw naam, en is hij/zij jonger dan 25 jaar, dan kan dit grote gevolgen hebben bij schade als dit niet aan de verzekeraar is doorgegeven.

Het is belangrijk om een jonge bestuurder mee te verzekeren
Wat zijn de gevolgen? De meeste verzekeraars hanteren een extra eigen risico bij schade terwijl de brommer of scooter wordt bestuurd door een jongere bestuurder dan is opgegeven. Dit eigen risico kan oplopen tot € 1.000,- en sommige verzekeraars geven zelfs aan dat de volledige schade-uitkering die aan een tegenpartij wordt voldaan op u als verzekerde wordt verhaald.