Maak je bedrijf weerbaarder dan ooit

De afgelopen tijd hebben we met zijn alle gemerkt hoe kwetsbaar we zijn. De een meer dan de ander, maar allemaal zijn we op een of andere manier geraakt door Covid-19. Met de volgende vijf tips maak je je bedrijf weerbaarder tegen deze onvoorziene schade:
 
1. Zet de risico’s op een rij
Schade, epidemie, aansprakelijkheid, wat kan jouw onderneming risico’s bieden? Ga alles na, tot het uiterste en weet zo duidelijk wat je eventueel te wachten kan komen staan. Zo kan je vooraf bepalen hoe er in zo’n situatie het beste gehandeld kan worden.
 
2. Wees wendbaar
Bouw aan de flexibiliteit, een heel belangrijk begrip. Ben je niet flexibel en ga je niet mee in de nieuwste ontwikkelingen, dan wordt het op een gegeven moment zwaar weer. Het is belangrijk mee te gaan in alle opzichten om ook op lange termijn succesvol te zijn/ blijven.
 
3. Contracten en factoring
Als je zeker bent dat je klanten je producten zullen afnemen, via een contract of factoring dan loop je een stuk minder risico. Alles staat dan zwart op wit.
 
4. Afhankelijkheid beperken
Zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van een of twee grote klanten. Ook zonder hen moet je het kunnen redden. Dit beperkt je risico’s.
 
5. Kies de juiste rechtsvorm
Veel starters kiezen voor een ‘eenvoudige’ rechtsvorm als eenmanszaak of vennootschap onder firma. Hoewel zij met minder regels te maken hebben zijn zij wel volledig persoonlijk aansprakelijk. Door zo’n onderneming op te richten via een notariële akte kan je als ondernemer veel risico’s voorkomen.