Je huis openstellen voor Oekraïense vluchtelingen?

Wilt u uw huis openstellen voor Oekraïense vluchtelingen? Dat is een nobel streven, maar vraag vooraf even advies over de voorwaarden van uw hypotheek of verzekeringen. Hieronder een aantal aandachtspunten:

Woonverzekering
Het opvangen van vluchtelingen in huis, in een bijgebouw of in vakantiehuis kan van invloed zijn op uw inboedel- en opstalverzekering. Informeer uw verzekeraar of financieel adviseur hierover. Dat voorkomt vervelende verrassingen achteraf.

Aansprakelijkheid
Stel dat een Oekraïens gezin bij u logeert en een kind maakt per ongeluk schade aan de auto van de buren? Op de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen is dergelijke schade meeverzekerd zijn omdat iemand die u tijdelijk in huis opneemt, gelijk staat aan bijvoorbeeld een logé. Even controleren of dit in uw geval ook zo is, is de moeite waard.

Hypotheek of verhuurder
Ook de hypotheekverstrekker (zoals de bank) of de huisbaas wil het graag geïnformeerd zijn als u vluchtelingen opvangt in de woning of in een bijgebouw. Sommige geldverstrekkers hebben hier specifiek iets over in de voorwaarden staan. Ook is een woningbouwvereniging in de regel niet blij met deze situatie. Teveel mensen op te weinig vierkante meters kan veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich mee brengen, vinden zij.

Veiligheid
Met extra mensen in huis is het niet verkeerd om even na te gaan hoe het staat met de veiligheid. Dat geldt ook zeker voor een bijgebouw dat als woning wordt ingezet.