Is een woonlastenverzekering of aflosverzekering nodig?

Iedereen loopt het risico werkloos of arbeidsongeschikt te raken. Dit leidt altijd tot minder inkomen, wat kan leiden tot betalingsproblemen. Zo ook het betalen van je hypotheek en andere woonlasten. Hoe dek je dit zo goed mogelijk?
 
Er zijn verschillende soorten verzekeringen m.b.t. woonlasten, de een relevanter dan de ander. Zo krijg je bij de ene verzekering iedere maand een bedrag en word bij de ander alles eenmalig uitgekeerd.
 
Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis vertrouwt dit soort verzekeringen niet. “Het is geen wondermiddel. Wij hebben die producten wel eens beoordeeld en het bleek dat je wel iets heel bijzonders moest hebben. Veel persoonlijke omstandigheden of aandoeningen waren uitgesloten of maar beperkt gedekt, al is het wel wat verbeterd de laatste jaren. Een woonlastenverzekering is dus lang dient altijd een adequaat vangnet.”
 
Dat woonlastenverzekeringen steeds relevanter worden bevestigd René Kuiper, financieel planner en trainer. Hij herkent dat het imago van deze verzekeringen niet goed is, maar zegt daarentegen dat er veel verbeterd is. “Tien tot vijftien jaar geleden waren dit slechte producten en betaalde je torenhoge provisies aan de adviseur. Daar komt het negatieve imago vandaan. Maar de dekking en de voorwaarden zijn nu prima."
 
Hij zegt dat het meest belangrijke is dat consumenten zich bewust zijn van de risico’s en hun opties goed in kaart brengen. Dit gebeurt te weinig volgens hem. “Zowel de consument als de hypotheekadviseur interesseert het niet echt. Als het moeilijk wordt is de consument al snel geneigd om te zeggen dat hij het snapt en het risico wel neemt. Maar als er wat gebeurt ben je blij dat je zo'n verzekering hebt afgesloten."