Investeren in een aanbouw of kelder, slim of niet?

Al sinds 2013 zitten de huizenprijzen in de lift. Een trend die volgens economen, ondanks de coronacrisis, blijft bestaan. Maar ook geld verdienen met een koophuis komt steeds vaker voor. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van het aantal vierkante meters van uw huis, zodat deze meer waard wordt. Maar is dat wel zo?
 
Het antwoord is: niet altijd! Volgens exports kost het vaak veel tijd en wordt er te weinig rekening gehouden met onvoorziene kosten. Er moeten vergunningen aangevraagd worden, eventuele onderzoeken uitgevoerd worden en als u pech heeft komt u tijdens de bouw nog meer ongewenste verrassingen tegen. Het Nibud adviseert minstens 5 procent van het budget voor onvoorziene uitgaven te reserveren.
 
Een hypotheek voor de financiering
Mocht u een flinke buffer hebben, dan is dit hét moment om een bedrag te investeren in uw woning. Zeker omdat u over een vermogen boven de 30.846 euro vermogensrendementsheffing moet betalen.
 
Geen flinke buffer maar wilt u wel investeren? Dan is een tweede hypotheek of een persoonlijke lening een optie. Gaat u voor een hypotheek? Dan heeft u een taxateur, adviseur en notaris nodig en betaalt u al snel 5.000 euro extra.
 
In het geval van een persoonlijke lening komen deze kosten er niet bovenop. Wel moet er vaak een hogere rente betaald worden (+/- 5 procent).
 
Of investeren in een aanbouw wel of niet goed is, is dus lastig te bepalen. Het is zeker de moeite waard als u er zelf nog een tijd blijft wonen en u met deze verbouwing uw woonplezier vergroot. Alles wat het meer oplevert is dan mooi meegenomen. Wilt u weten wat in uw situatie mogelijk is? Maak een afspraak met onze adviseur.