Faillissement: voorkom financiële aansprakelijkheid

Uiteraard doet u er als ondernemer alles aan om uw zaak niet failliet te laten gaan. Helaas lukt dit niet altijd. Vooral in deze tijd is het risico in veel branches groot. Vaak gaan ondernemers ervanuit dat zij privé niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden, maar in de praktijk is dit niet altijd vanzelfsprekend. Weten wanneer u toch aansprakelijk bent? Wij leggen het u uit.

Roekeloos gedrag
U bent niet zomaar financieel aansprakelijk maar wel als er sprake is van roekeloos gedrag. Dit gedrag moet wel feitelijk vast te stellen zijn. Wat onder roekeloos gedrag valt is:
  • Fraude
  • Bewust essentiële verzekeringen vermijden
  • De bedrijfsvoering stilleggen zonder geldige reden
  • Financiële risico’s nemen
 
Sprake van meerdere bestuurders
Bestuurt u niet als enige de organisatie? Dan bent ook u aansprakelijk als een andere bestuurder een 'roekeloze' beslissing neemt. U hoeft hier dus niet persé bij betrokken te zijn, tenzij u kunt bewijzen dat u hier niets mee te maken heeft. In de praktijk blijkt dit echter een bijna onmogelijke opgave.
 
Voorkomen is niet altijd makkelijk, maar ook hier is een verzekering voor: de bestuurderaansprakelijkheid. Benieuwd wat dit inhoudt? Bel 045-5411744 en we maken een afspraak. Wij leggen het u graag uit.