Code geel of oranje, wat wordt daarvan gedekt door mijn reisverzekering?

Een tijd geleden kregen we te horen dat er weer gereisd mag worden. Nadat het een aantal weken goed ging worden de reisadviezen nu toch hier en daar aangescherpt. Net een reis geboekt naar een land waarin nu code oranje geldt? Dan is het voordat je kiest of je toch gaat of niet belangrijk om even te checken wat de reisverzekering wel of niet vergoed. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 
De betekenis van alle kleurcodes
De overheid duidt de reisadviezen aan in vier verschillende kleuren:
 
1. Code groen: Niets aan hand, helaas is deze code op dit moment in geen enkel EU-land van toepassing.
2. Code geel: Reizen mag, maar let goed op.
3. Code oranje: Reizen mag alleen als er nood is, dit betekent geen vakanties.
4. Code rood: Reizen is verboden, zowel zakelijk als privé.
 
Wat wordt er gedekt bij code geel?
Code geel geldt voor veel landen binnen Europa. Reizen naar deze landen wordt niet specifiek afgeraden, daarom ben je met je reisverzekering hier gewoon verzekerdt. Althans dit geld voor schades en alle andere ongemakken die niets met corona te maken hebben.
 
Kom je in moeilijkheden door corona? Dan wordt zo goed als niets vergoed. Dus moet je bijvoorbeeld in quarantaine of gaat het land waar je op vakantie bent toch op slot. Dan krijg je in de meeste gevallen geen vergoeding voor extra kosten.
 
Alleen wanneer je zelf ziek wordt of een van je meeverzekerde reisgenoten, worden de kosten vaak wel vergoed. Zeker weten? Neem dan contact op met jouw reisverzekeraar voor meer duidelijkheid.
 
Wat wordt er gedekt bij code oranje?
Veel landen zien we op dit moment van code geel naar code oranje gaan. Dat wist je nog niet toen je boekte, al diende je daar wel rekening mee te houden. Sommige verzekeraars bieden een gratis annulering aan bij verandering van code geel naar rood. Maar dit verschilt, bij sommige reisverzekeraars moet je wachten tot een aantal uur voor vertrek. Dit omdat het reisadvies last-minute nog kan veranderen.
 
Ben je al op reis en veranderen de omstandigheden dan? Neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Doe je dit niet en blijf je waar je bent, dan vervalt wellicht de dekking van je verzekering.
 
Let dus goed op wat en wanneer je boekt en met welke uiteinden. Weet dat het reisadvies altijd kan veranderen, nog in Nederland of al op bestemming.